Pepparkakshus


Den här veckan gör vi pepparkakshus i åk 8. Degen är färdig när ni kommer till salen, om du vill prova att göra egen deg så rekommenderar vi den här degen:

  • 300 g margarin
  • 5 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 msk malen ingefära
  • 2 msk kanel
  • 1 msk malda kryddnejlikor
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 msk bikarbonat
  • 2 dl vatten
  • 15 dl vetemjöl 

  • Låt margarinet bli rumsvarmt. Rör margarin, socker och sirap till en jämn smet. Använd gärna elvisp när du gör pepparkaksdegen.


    Rör sedan ner ingefära, kanel, kryddnejlikor, kardemumma och bikarbonat. Tillsätt sedan vatten och sist mjölet. Använder du inte elvisp - knåda då in mjölet i degen på ett bakbord.


    Låt degen ligga i kylskåp minst 1 dygn insvept i folie.


    Tag fram en bit i taget av degen och kavla ut den tunn på ett bakbord. Tag ut kakor med mått och lägg på kalla smorda plåtar eller med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 200-225 grader i 4-5 minuter.


    Om du vill ha inspiration för att bygga hus så finns det ett antal bra sidor söka upp. Vi länkar till några:
    http://hem.bredband.net/merjul/pepparkakshus.htm

    eller

    http://images.google.se/images?q=pepparkakshus&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi


    Kommentarer

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0